Napreduje iz godine u godinu i pred njim je svetla budućnost: Upoznajte Srbina koji dominira nižim ligama Engleske

0
3553
veling junajted
Photo: Twitter/wellingunited

U Premijer ligi Srbija ima Luku Milivojevića, Baneta Ivanovića i Aleksandra Mitrovića. Vlada Ivić i Veljko Paunović dominiraju Čempionšipom, posebno ovaj drugi, ali i mnogo niže na fudbalskoj piramidi Engleske imamo predstavnika.

Stefan Ilić je član šestoligaša Veling Junajteda. Momak koji je rođen u Engleskoj, od oca Srbina i majke Portugalke, napreduje iz godinu u godinu i ako ovako nastavi, uskoro će postati i profesionalac, što mu je zacrtani cilj. Još uvek nema srpski pasoš, već samo engleski, ali kako kaže, radi na tome da ga dobije uskoro, što neće biti poroblem s obzirom da mu je otac sa ovih prostora.

Torki – Česterfild GG3+ – Goleada je zagarantovana!

Stefan igra na poziciji krila. Počeo je u mlađim kategorijama Saton Junajteda, nakon toga se priključio osmoligašu Tuting & Mičam Junajtedu. Posle dobre sezone u osmom rangu usledio je poziv Livsa i napredak do sedme lige. Nova dobra sezona dovela je novi napredak. Šestoligaš Veling je pre mesec dana pozvao i promovisao Stefana u novo pojačanje.

Sa Stefanom sa pričao pre više od godinu dana, dok je bio u osmom rangu. Tada je bio na radaru subotičkog Spartaka koji ga je doveo na nedeljnu probu. Ipak, Stefan se nije zadržao u Subotici i vratio se u Englesku. Od našeg poslednjeg razgovora mnogo toga se promenilo.

Preskočio je dve lige, napredovao kao fudbaler, došao na dva koraka od ostvarenja zacrtanog cilja i 21-godišnjak je neko ko bi mogao opasno da privuče pažnju ove sezone.

stefan ilić
Photo: Twitter/FWG_Consultants

Na svom debiju Stefan je postigao gol za Veling i prosto nije mogao bolje da započne sezonu.

Napredovao si od našeg poslednjeg razgovora, iz osme došao si do šest lige. Ima li razlike u tim rangovima?

Kako napredujem tako osećam kako je intenzitet takmičenja sve jači i jači. Mnogi igrači u Nacionalnoj ligi jug su baš dobro pripremljeni i liga je znatno zahtevnija. Taktika ima mnogo veći značaj nego u nižim rangovima. Između sedmog i osmog ranga skoro da nema razlike. Oni su dobri za mlade igrače koji tamo imaju znatno veću minutažu.

Kako si se snašao u Velingu? Bolji debi nisi mogao da zamisliš, postigao si gol protiv Mejdstouna.

Da, na moju sreću protekao je dobro. Lepo sam se uklopio. Nisam dugo tu i nisam mnogo treninga imao, s obzirom da treniramo samo dva puta nedeljno, pa sam još u fazi upoznavanja ekipe. Ali igrači su me dobro dočekali, dobijam dobre savete, menadžer voli da forsira mlade igrače i srećan sam što sam ovde. (Stefanov gol je na 1:01 snimka)

Jel si bio u duelu sa Džordžom Elokobijem? On je ogroman.

Jesam, da, neverovatno je jak. Ali za svoje godine još uvek igra baš dobro.

Veling Junajted je klub iz Londona i u prethodnih 15 godina na relaciji su između pete i šeste lige. Pre četiri godine ispali su iz Nacionalne lige i samo jednom su bili u plej-ofu (u pretprošloj sezoni). Kada se prekinulo prvenstvo zbog korone bili su na sredini tabele, a Stefan kaže da su ambicije ove sezone velike.

Imamo dobar tim i jednostavno moramo da prikazujemo dobre partije iz nedelje u nedelju. Ambicija je da se domognemo bar plej-ofa, a onda možda i promocije.  

Potpisao si jednogodišnji ugovor?

Ne, ja sam na “non-contract” ugovoru. Praktično ga nemam. Zbog COVID-a klubovi žele da zaštite sebe ukoliko dođe do novog prekida sezone, te igračima daju takvu vrstu ugovora po kojoj dobijaš novac samo po utakmici. Sigurno im ne bi ponovo odgovaralo da dođe do prekida i da moraju da ti plaćaju i ako nema fudbala, ovako ako se sezone prekine, niko neće biti plaćen. Mislim da nas je većina na takvim ugovorima.

Kada smo pričali poslednji put bio si na probi u Spartaku, da li su te možda zvali u međuvremenu, oni ili neki drugi tim?

Nije me niko zvao. Ni oni niti neki drugim tim iz Srbije. Prošlo je nekoliko godina od te probe. Verovatno su i zaboravili. Napredovao sam od tada. Preskočio dva ranga. Možda u budućnosti i stigne poziv neke ekipe.

Ono što je veoma interesantno u vezi Velinga je njihov vlasnik Mark Goldberg. Stefan, nažalost, nije imao priliku da provede više vremena sa njim i da ga bolje upozna, jer je tek nedavno stigao, ali je njegov život veoma interesantan.

Mark je vlasnik, ujedno i predsednik kluba, a do januara je bio menadžer. Tada je napustio klupu i došao je Bredli Kvinton. Mark Golberg se tokom devedesetih godina obogatio u IT industriji. Čitavo svoje bogatstvo koje je tada zaradio dao je Ronu Noadu i kupio Kristal Palas za oko 24 miliona funti. Ipak, samo nekoliko meseci kasnije Goldberg je bankrotirao i Kristal Palas je morao u administraciju. Ostao je bez prebijene pare. Nekoliko godina kasnije preuzeo je Bromli, koji je tada bio u sedmom rangu. Dolazak na klupu Bromlija bio je dosta kontroverzan. Njegov zet Džeri Dolke bio je vlasnik Bromlija i tada je otpustio menadžera kako bi napravio mesto za Goldberga da preuzme ekipu. Menadžer Bromlija bio je u tri navrata, dok je na klupi Velinga sedeo dva puta. Njih je kupio 2016. godine kada je i prvi put došao na klupu. Veoma interesantan predsednik/vlasnik/menadžer.

Veling je svakako jedan od klubova koje morate pratiti. Što zbog Stefana, što zbog Marka Goldberga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here