Priča o Englezu i menadžerskom stablu bez kog ne bi smo imali Pepa Gvardiolu

0
250
Foto: Twitter/@ManCity

Na jedno pedesetak kilometara od Etihada se nalazi jedan mali gradić u Lankaširu, po imenu Nelson. Sam po sebi, grad nije preterano specijalan ali da nije bilo najpoznatijeg stanovnika ovog mesta, Mančester Siti danas ne bi imao Pepa Gvardiolu kao trenera.

Ovo je priča o Džimiju Hoganu, čoveku koji je sproveo revoluciju u fudbalu u brojnim državama. Čoveku koji je cenjen u svakoj zemlji u kojoj je radio i čoveku bez kog sigurno ne bi smo gledali stil igre koji Gvradiola sprovodi na terenu.

Hogan je pokupio sve zasluge za mnoštvo stvari u istoriji fudbala. Ovaj Englez je oformio poznati austrijski “vundertim”, popularnost je stekao trenirajući MTK iz Budimpešte na čijim je temeljima nastala čuvena “laka konjica” odnosno Mađarska reprezentacija iz pedesetih godina prošlog veka. U pitanju je sigurno jedna od najuticajnijih osoba u istoriji fudbala.

Kako je sve krenulo? Džimi je pre svega bio igrač. Dok je bio u Bolton Vonderersima, gostovao je holandskom Dodrehtu. Njegov tim je lako savladao rivala a on je obećao kako će se jednog dana vratiti kako bi ih naučio kako da igraju. Taj trenutak je bio okidač u Hoganovoj glavi da postane trener.

U Holandiju se vratio 1910. godine kada je preuzeo upravo Dodreht i reprezentaciju Holandije. Tako je postao najmlađi engleski trener u inostranstvu. Imao je svega 28 godina. Brzo je shvatio kako je engleska teorija, gde snaga i izdržljivost dobijaju mečeve, izlizana iako je fudbal i dalje bio relativno nov sport gotovo svima. Njegov rad, pogotovo u Budimpešti, je preteča “totalnog fudbala” koji su kasnije u potpunosti razvili Johan Krojf i Rinus Mikels. Oba trenera su bila inspirisana upravo Hoganovim zamislima nakon što su postali menadžeri.

MTK je klub u kom se Džimi razvio kao menadžer. Stvorio je 4-2-4 formaciju koju su Mađari kasnije koristili u reprezentaciji. Iako je Honved davao većinu igrača nacionalno timu, stil igre koji je forsirao MTK je bio temelj ovog tima. Sam selektor, Gustav Sebeš je potvrdio to.

Mi igramo fudbal onako kako nas je Džimi Hogan naučio. Kada naša istorija bude pisana i njegovo ime će morati da se upiše tu – rekao je Sebeš.

Jozef Blum i Karl Humenberger

Dva Austrijanca su bila prvi puleni iz Hoganove “škole”. Englez je dobio poziv od selektora nacionalnog tima Austrije da dođe da radi sa timom i sprema ih za Olimpijske igre u Štoholmu 1912. godine. Takođe je radio u tom trenutku i sa nekim najboljim klubovima u ovoj državi. Upravo u tada je Jozef Blum doneo odluku da postane trener inspirisan Hoganovim stilom igre.

Blum je trenirao Austriju iz Beča i kasnije francuski Strazbur gde je imao igrača po imenu Karl Humenberger. Karl je za Bluma govorio “kako mu je otvorio oči ka novom stilu fudbalu o kom nije ni razmišljao do sada”. Upravo taj isti stil je primenio i kada je postao trener Ajaksa 1954. godine.

Humenberger je osvoji ligašku titulu sa holandskim klubom 1956. godine koristeći sve što je naučio od Bluma odnosno Hogana i to je uradio gotovo 35 godina nakon što je Hogan radio u Austriji!

Rinus Mikels

Dok je Karl Humenberger radio u Holandiji, jedan od njegovih igrača je bio i Rinus Mikels. Holanđanin je proveo u Ajaksu poslednje četiri sezone pod vođstvo austrijskog trenera nakon čega je morao ranije da se penzioniše u 30. godini zbog povrede leđa.

Kada se upustio u trenerski posao, put ga je brzo vratio u Ajaks sa kojim se borio za opstanak u ligi. Ipak, za razliku od Hogana koji se nije previše zadržavao na jednom mestu te i nije stigao da vidi uvek rezultate svog rada, Mikels je odlučio da istraje i istera svoje u Amsterdamu.

Razvio je nama dobro poznati “totalni fudbal” koji je baziran upravo na Hoganovim zamislima od pre 50 godina. Mikels ga je unapredio koristeći igrače poput Johana Krojfa i Johana Neksensa. Osvojio četiri ligaške titule, tri kupa i prvu titulu Lige šampiona za Ajaks. Nakon toga je usledila selidba u Barselonu. Rinus je povukao i svog učenika, Krojfa. Mnogi i dan danas govore kako Mikels ne bi uspeo u katalonskom klubu da nije imao Johana u svom veznom redu. Ko zna…

Johan Krojf i Pep Gvardiola

Krojf je naravno postao čovek koji je najviše uticao na istoriju fudbalskog kluba Barselona. Kao igrač je često vodio svoj mali rat sa Realom iz Madrida a to je otišlo na još veći nivo kada je postao trener. Zbog toga je bio obožavan od strane navijača ovog kluba. Još kada na to dodamo da je počeo da proizvodi talente, uspostavio novi stil igre i postavio temelje današnje La Masije, kako da ga ne vole?

Holanđanin, nikako nije zaboravio ko ga je svemu naučio i to je uvek ponavljao.

I kao igrača i kao trenera me niko nije naučio više od njega – govorio je o Mikelsu Krojf.

Kao trener Barselone je osvojio četiri uzastopne La Lige a Katalonci su osvojili samo dve u prethodnih 26 godina. Takođe je vodio španski klub i do prve titule Lige šampiona. Nije bio baš “totalni fudbal” ali je Krojf i dalje imao prioritet u tehnici a ne fizikalnosti igrača. Baš kao i Hogan skoro 80 godina pre njega.

Krojfov najpoznatiji fudbalski sin je naravno Pep Gvardiola. U početku nisu imali najsjajnije odnose. Pep je mrzeo Johana. Žalio se ocu kako šta god uradi nije dovoljno dobro za holandskog trenera. Ubrzo je shvatio da je u pitanju bila “though love”, kako bi rekli Englezi.

Kada je 2008. godine stigao u prvi tim iz Barselone B, Pep je nastavio u istom ritmu kao njegov učitelj. Uzimao je igrače iz akademije, uveo Buskeca i Pedra u tim i napravio da Lionel Mesi postane jedan od najbolji igrača u istoriji fudbala.

Njegov uticaj nije stao u Barseloni. Kada je preuzeo Bajern iz Minhena, nastavio je sa trofejima a Bavarci su igrali najatraktivniji fudbal koji je Bundesliga do tada videla. Sada u Mančester Sitiju, Gvardiola je uspostavio istu dominaciju kao i sa prethodna dva kluba.

Svi ovi treneri su forsirali iste principe koje su pokupili od prethodnika a svi oni se vraćaju na pomenutog Engleza sa početka. Kada kažu da je Engleska kolevka fudbala, ne govore bez razloga a Džimi Hogan je samo jedan od primera zašto je to tako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here