Nostalgija na maksimumu – sećate li se čuvenih sponzora iz prve sezone Premijer lige?

0
1121
Foto: Skrinšot

Nisu tada dresovi i fudbalska oprema izgledali kao što je to danas slučaj, kratko i jasno. Stariji ljubitelji engleskog fudbala se verovatno sećaju nekih čuvenih sponzora, čije su reklame premijerligaši nosili “na grudima”. Naravno da ni svote novca koje su nekada bile aktuelne nisu ni blizu ovih današnjih, ali opet nekako taj osećaj nostalgije ostavlja najjači utisak.

Idemo redom, spremite se.

Arsenal – JVC

Crno-žuti gostujući dres “Tobdžija” vam sigurno prvi pada na pamet. Ova japanska firma i dan-danas uspešno funkcioniše i veoma je popularna u čitavom svetu. TV uređaji, kamere, šta god poželite.

Aston Vila – Mita Copiers

Džinovska fotokopirnica, najbolje da vam tako opišemo. Sam naziv više ne postoji, jer je sada sve pod vlasništvom japanske firme koja proizvodi keramiku i elektroniku – Kiocere (Kyocera).

Blekburn – McEwan’s Lager

Ova poznata pivara još uvek uspešno posluje, ali svakako u manjem obimu nego ranije. U svom zlatnom dobu su, osim Roversima, bili sponzor i Njukaslu, Nots Kauntiju i Glazgov Rendžersu.

Čelsi – Commodore Internacional

Američka kompanija koja se bavila proizvodnjom električnih aparata. Zašto glagol u prošlosti? Prosto, firma je otišla u stečaj još pre dve decenije.

Foto: Skrinšot

Koventri – Peugeot

Dobro poznata automobilska industrija, koja polako ulazi u svoju 132. godinu postojanja. Doduše, svoju fabriku u Koventriju su zatvorili još 2006. godine.

Kristal Palas – Tulip Computers NV

Jasno vam je sigurno iz naziva čime se ova kompanija bavila, ali je 2009. godine, nažalost, morala da proglasi bankrot.

Everton – NEC

Još jedna japanska korporacija koja se bavi proizvodnjom električnih uređaja i aparata. Čitavu deceniju su bili sponzori “Karamela”, sve do raskida saradnje 1995. godine, u sezoni u kojoj je Everton osvojio FA kup. Danas, njihove usluge je otkupila jedna veća firma, te je “NEC” promenio ime u “Tokin Corporation”.

Ipsvič – Fisons

Farmaceutska kompanija, prva tog tipa na listi. Ugašena je 1995. godine, a njeno sedište je baš bilo u Ipsviču. Sponzorisali su klub osam godina.

Lids Junajted – Admiral

Ova američka korporacija ima nekoliko ogranaka, a između ostalog, jedan je zadužen za proizvodnju i prodaju sportske opreme i garderobe. Već duže vreme su sponzor fudbalskog kluba Vimbldon, što je svakako lepo videti.

Foto: Skrinšot

Liverpul – Carlsberg

Verovatno najbolje pivo na svetu, tako kažu, zar ne? Pivara je još uvek u saradnji sa “Redsima”, a 2020. godine su čak izbacili ograničeno izdanje limenki koje su bile specijalno dizajnirane u bojama Liverpula, zbog osvajanja šampionske titule.

Mančester Siti – Brother Industries

Elektronika i električna oprema, to je ono što proizvodi ova firma, koja je trenutno stacionirana u Japanu. Mnogi ovaj dres smatraju jednim od najlepših u modernoj eri PL.

Mančester Junajted – Sharp

Ista stvar kao i kod gotovo 80% kompanija, odnosno, isti izlazni proizvodi. “Sharp” je sponzorisao “Crvene đavole” punih 17 godina, a oni su za to vreme osvojili: 7x PL, 5x FA kup, Liga kup i Ligu šampiona, od značajnijih trofeja. Ovo partnerstvo je prekinuto 2000. godine.

Foto: Skrinšot

Midlzbro – Imperial Chemical

Hemijska kompanija koja je 2008. godine otkupljena od “AkzoNobel” korporacije, čije je sedište u Holandiji, odnosno Amsterdamu.

Norič – Norwich and Peterborough

Ovo je firma koja se bavi savetovanjem građana, oko kupovine objekata, hipoteka i sličnih stvari. Funkcioniše i dan-danas.

Notingem Forest – Shipstones (kod kuće) i Labatts (u gostima)

Iako je u savremenom fudbalu nezamislivo da imate dva sponzora, po jedan za domaću i gostujuću garnituru, “Šumari” su to radili pre 30 godina. “Shipstones” je danas postao Hajniken, dok je “Labatts” pretežno zastupljen u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: Skrinšot

Oldam Atletik – JD Sports

Prodavnica sportske opreme u Velikoj Britaniji, kratko i jasno.

KPR – Classic FM

Jedna od retkih nezavisnih radio stanica, ne samo u Engleskoj, već i u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu.

Šefild Junajted – Laver

Jorkširski klub je imao kao sponzora kompaniju sa sedištem u Jorkširu, može li bolje?

Šefild Venzdej – Sanderson

Salon nameštaja, prodaja proizvoda i opreme za stanove, kuće. Nemaju čak ni svoju stranicu na vikipediji, ali zato su bili stacionirani u Jorkširu, naravno.

Foto: Skrinšot

Sautempton – Draper Tools

Biznis koji je pokrenula jedna porodica, a koji traje i dan-danas. U pitanju je prodaja alata i ostalih sličnih proizvoda. Od 1983. godine su bili sponzori “Svetaca”.

Totenhem – Holsten

Čuveno pivo iz Hamburga, sa još čuvenijim logotipom – konjanik sa štitom. Proverite frižidere, možda vam je ostalo neko.

Vimbldon – bez sponzora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here