Fantazi menadžer – Prazna i dupla kola

0
2962
premijer liga logo
Photo: Twitter/premierleague

Ovo će biti tekst isključivo o praznim i duplim kolima, jer smo sada saznali dosta informacija o tome kako će izgledati raspored u daljem toku sezone. Podeliću tekst na tri dela, zimska pauza u ligi gde se već nedelju dana zna ko će sa kim kad igrati (što ne znači da je to kompletan raspored jer se mogu ubaciti otkazane utakmice iz prvog kola), EFL Kup u kom smo saznali polufinalne dvoboje i FA Kup gde se zna najmanje toga u smislu ko će kad igrati, a ko ne, ali sada se već zna koje će kolo biti prazno, a koje duplo zbog ovog takmičenja.

Zimska pauza

Tu se zna da će 18. kolo biti prazno, a 19. duplo sledećim ekipama: Barnli, Čelsi, Fulam, Lids, Lester, Liverpul, Mančester Junajted, Sautempton, Vest Brom, Vest Hem. O tome sam već pisao na www.fantasygang.net, pa ko hoće da pročita više o tome, može pronaći moja dva teksta na sajtu. U ovom tekstu ću samo spomenuti strategije za ova dva kola. Raspored već možete videti na sajtu, tako da na to neću trošiti previše reči.

Dakle, ko ima prvi vajldkard u džepu, mislim da je sigurno najbolja opcija iskoristiti vajldkard u 16. kolu (poslednjem kada se može iskoristiti), nabudžiti ekipu za duplo 19. kolo (gde će iskoristiti Bench Boost), onda u praznom 18. kolu odigrati Free Hit, što znači da nakon vajldkarda imaju dva slobodna transfera (onaj iz 17. i iz 19. kola, jer kada se koristi free hit svi transferi se vraćaju u sledećem kolu i ne možete sačuvati slobodan transfer) što znači da se neka povreda ili tako nešto može srediti bez problema sa njima.

Ko nema prvi vajldkard, ja bih i dalje gradio tim na ovakav način, iskoristiti Free Hit u 18. kolu i onda Bench Boost u 19. Međutim, ukoliko imate mnogo više igrača (recimo 8 ili više) koji imaju redovno 18 i 19. kolo umesto praznog 18. i duplog 19. kola, ja bih u tom slučaju sakupio 9 ili 10 igrača za 18. kolo (trojica iz Totenhema i Sitija jer će to imati svi koji koriste Free Hit), ostatak tima ću napuniti igračima koji igraju duplo 19. kolo (sva četvorica na klupi plus jedan ili dvojica u prvom timu) čime bi već imao 6 igrača iz Totenhema i Sitija koji imaju dosta lake utakmice u 19. kolu plus 5 jeftinijih igrača sa duplim kolom (tu će vam pomoći igrači Vest Hema, Lidsa i Barnlija), što će mi omogućiti da sa 1-2 slobodna transfera dođem do neke brojke od 6-7 igrača sa duplim 19. kolom, dok će ostatak biti igrači Sitija i Totenhema i iskoristiti Triple Captain, recimo na Salaha koji u tom kolu ima Barnli i Mančester Junajted kod kuće. Ovo može pomoći i menadžerima koji su već iskoristili Free Hit, a oni koji nisu, moći će iskoristiti ovaj čip u 29. kolu, o kom ću pisati u daljem toku teksta.  

EFL Kup

Dakle, u EFL Kupu su ostali Totenhem, Brentford, Mančester Junajted i Mančester Siti. Londonske ekipe igraju međusobno, što znači da će Totenhem verovatno proći, a to dovodi do toga da je prilično verovatno da će njihova utakmica iz 33. kola (Fulam u gostima) biti otkazana, dok je situacija neizvesnija u polufinalu između mančesterskih ekipa. Finale ovog kupa je pre dva dana prebačeno iz 26. kola u 33. kolo, što je važno iz sledećih razloga:

  • Nakon 26. kola u kom se trebala igrati finalna utakmica EFL Kupa imamo praznu nedelju, dakle nema evropskih takmičenja i drugih kupova, što znači da je postojala velika mogućnost da bi se te dve utakmice koje su se trebali otkazati verovatno prebacile u utorak ili sredu odmah nakon tog vikenda i ostali u istom 26. kolu, što bi značilo da to neće biti prazno kolo, i;
  • U tom slučaju bi se manje utakmica moglo prebaciti iz 29. kola koje se poklapa sa četvrt-finalom u to 26. kolo, što znači da će sada u ovom slučaju biti više ekipa sa duplim utakmicama u 26. kolu.

S obzirom na to da je šansa da Totenhem prođe Brentford dosta velika, a isti je procenat da će njihova utakmica protiv Fulama iz 33. kola biti otkazana, kao i to da Totenhem igra Evropa Ligu, a u FA Kupu je izvučen protiv jedne od najslabijih ekipa koje su došle do trećeg kola, mislim da je najveća šansa da se utakmica iz 33. kola prebaci u 26. kolu, što će za Totenhem značiti duplo kolo protiv Barnlija kod kuće i Fulama u gostima, a uz to što će biti sigurno jedno od lakših u ovom kolu, najverovatnije će ovo biti potvrđeno dosta ranije od svih ostalih utakmica koje će biti prebačene u 26. kolu, što znači da je pametno držati igrače Totenhema jer je verovatnoća velika da će imati duplo 26. kolo.

liga kup trofej
Photo: efl.com

Što se tiče drugog polufinala ovog kupa, to što Man Junajted učestvuje u njemu znači da se njihova utakmica protiv Barnlija iz prvog kola neće moći odigrati u 17. kolu (jer se tada igra polufinale kupa), što znači da je velika verovatnoća da Mančester Junajted i Barnli imaju tri utakmice u 18. i 19. kolu.

To što igra Siti u polufinalu ovog kupa znači da se njihova utakmica protiv Aston Vile iz prvog kola može prebaciti u 19. kolu, čime će oni takođe imati 3 utakmica u 18. i 19. kolu, obično 18. i duplo 19. kolo. Međutim, zbog toga što Siti igra Ligu Šampiona gde nokaut faza počinje od osminu-finala, a ne od šesnaestinu-finala kao Liga Evrope, manja je šansa da će se ovo desiti. Umesto toga, mislim da je veća verovatnoća da će ta utakmica između Sitija i Aston Vile biti prebačena u 24. ili 27. kolu (jer se tada igra Liga Šampiona, ali ne i utakmice Sitija, pa oni imaju slobodan termin).

To što Njukasl ne igra u polufinalu kupa znači da je sada otvorena mogućnost da se njihova otkazana utakmica protiv Aston Vile prebaci za 17. kolo, a mislim da je mala šansa da će se to desiti jer ni jedna od ekipa ne igra Evropu, tako da će verovatno liga prebaciti ovu utakmicu za 24. kolo ili kasnije.

FA Kup

Kao što sam već rekao, ovde se najmanje zna iz aspekta timova, ali je organizacija rasporeda najbolja i već od početka sezone znamo da će se četvrt-finale poklopiti sa 29. kolom, polufinale sa 33. kolom, a ove sezone i finale sa 37. kolom Premieršipa. Razlika u ovoj sezoni sada u odnosu na uobičajeno je to što će se veliki deo utakmica koje će biti otkazane u 29. kolu biti prebačene pre njihovog termina, za razliku od prošlih sezona kada su se utakmice uvek zakazivale nakon originalnog termina u kojem su se trebali odigrati. To će sada biti 26. kolo gde je najjednostavnije zakazati te utakmice, što će biti veoma teško za isplanirati jer se utakmice osminu-finala FA Kupa igraju između 23. i 24. kola, što znači da imamo svega tri slobodna transfera od trenutka kada saznamo ko igra u duplom kolu. Zbog toga je bitno da znamo da će Totenhem ukoliko pobedi Brentford (ta utakmica je nakon 17. kola), sigurno igrati duplo 26. kolo jer jednostavno nema termina kada bi mogli odigrati sve. Ta je verovatnoća blizu 100% i u slučaju mančesterskih timova, čak i one ekipe koja izgubi polufinale EFL Kupa. Što se tiče polufinala i finala FA Kupa, sve ekipe imaju slobodnu nedelju nakon 33. i 37. kola, tako da mislim da će liga jednostavno odložiti utakmice za 3-4 dana i ostaviti ih u istom kolu. 37. kolo će takođe verovatno biti duplo kolo, ali mislim da će biti dosta manje od 19. i 26. duplog kola.

Strategija bi trebala izgledati ovako, ako odigrate Free Hit u 18. i Bench Boost u 19. kolu, najpametnije je uzeti što više igrača Totenhema, Sitija i Junajteda nakon 19. kola jer je najverovatnije da će oni imati duplo 26. kolo od svih ekipa, a pazite da su vam ostali igrači iz ekipa koje će najverovatnije igrati 29. kolo (pratite FA Kup i naše tekstove kako bi to znali). Savršeno bi bilo imati 11 igrača sa duplim 26. kolom i 4 igrača na klupi koji igraju 29. kolo (čije će ekipe, kao i njihovi rivali iz 29. kola ispasti iz FA Kupa), kako bi iskoristili Triple Captain na nekog igrača u 26. kolu i onda u 27., 28. i 29. kolu sakupljate što je više moguće igrača koji igraju 29. kolo, da bi u reprezentativnoj pauzi nakon toga odigrali vajldkard i izgradili ekipu do kraja sezone. U ovom slučaju bi u tom 26. duplom kolu mogli napraviti razliku sa tripl kapitenom jer će biti više opcija, dok u 19. kolu znamo da će Salah biti dominantan kapiten, što znači da će ga verovatno svi aktivni timovi (čak i oni koji ne koriste tripl) imati i staviti za kapitena, što znači da ćete u najboljem slučaju dobiti jednog Salaha više, dok je vrlo moguće da u 26. kolu taj izbor bude raspoređen na više igrača, što znači veća prednost u slučaju da vaš tripl kapiten donese dosta bodova.

pep gvardiola
Photo: Twitter/ManCity

Ako se odlučite za drugu strategiju iz prvog dela teksta, što je samo triple captain u 19. kolu, najpametnije je iskoristiti vajldkard u 25. kolu kako bi nabudžili ekipu za Bench Boost u 26. kolu, a jednostavno ignorišete veliko prazno 29. kolo jer vam ostaje Free Hit da bi se spravili s njim. Mana ove strategije je to što između vajldkarda u 25. kolu i duplog 26. kola sve ekipe osim Liverpula igraju u Evropi, raspored je dosta gust, pa su šanse veće da će menadžeri rotirati igrače. Zbog toga mislim da je bolje odigrati Bench Boost u 19. kolu koje se igra nakon solidne pauze jer će verovatno najbolje FPL opcije biti odmorene u trećem kolu FA Kupa, nakon čega sledi ta zimska pauza od nedelju dana, što dovodi do toga da neki igrači nisu igrali čak 14 dana, što će verovatno biti slučaj sa igračima Liverpula jer znamo da Klop ne poštuje kupove, što znači da će bez problema moći da odigraju dve utakmice u 4-5 dana.

Ono što je najgore uraditi je ostati bez drugog vajldkarda i bez free hita nakon 19. kola (to se može desiti ako iskoristite drugu divlju kartu odmah nakon što je dobijete u 17. kolu i onda free hit u 18. kako bi maksimizirali igrače u 19. kolu za bench boost), jer je u tom slučaju skoro nemoguće imati solidnu ekipu u 26. i u 29. kolu, a takođe napraviti dobar tim do kraja sezone.

Zaključak

U ovom trenutku, stvari stoje ovako:

  • 18. kolo je prazno (već smo saznali raspored, postoji mogućnost da će tim utakmicama biti dodata ona između Mančester Junajteda i Barnlija);
  • 19. kolo je duplo (već smo saznali raspored, promena može biti samo ako se tu doda i utakmica između Sitija i Aston Vile, a šansa je dosta manja);
  • 26. kolo je duplo (raspored verovatno saznajemo pre 24. kola, s tim što Totenhem najverovatnije ima duplo kolo, a velika je šansa da će to biti slučaj i sa Sitijem i Junajtedom, ostale ekipe sa najlakšim ždrebom u FA Kupu imaju najveće šanse da imaju duplo 26. kolo);
  • 29. kolo je prazno (takođe saznajemo raspored pre 24. kola, ekipe sa najlakšim ždrebom u FA Kupu imaju najveće šanse da se njihova utakmica otkaže);
  • 37. kolo će možda biti manje duplo.

Zapamtite da su sva ostala kola jednako važna kao dupla kola i da ne smete jednostavno zaboraviti na njih samo da bi skupili što više igrača koji igraju dva puta u nekom kolu. To je sve za sada, najverovatnije će biti još jedan tekst nakon četvrtog kola FA Kupa (krajem januara), kako bi pomogao da isplanirate unapred to duplo 26. kolo, jer se utakmice u njemu neće znati do poslednjeg trenutka. Tu se može napraviti najveća razlika u odnosu na one koje ne prate ove tekstove i promene u rasporedu. Čujemo se sutra sa najavom za Boksing Dej.

Ivan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here