Fantazi menadžer – Uticaj FA kupa na prazna i dupla kola

0
214
gudison park
Photo: Twitter/Everton

Ovo je moj prvi tekst u novoj (nadam se boljoj) 2021. godini, pa bih pre svega hteo da svima čestitam Novu Godinu i Božićne praznike, a svim ljubitelima engleskog fudbala čestitam i treće kolo FA Kupa. Ovakav tekst pišem već redovno na početku FA Kupa jer je bitno planirati unapred kako bi imali punu sliku kada razmišljamo o čipovima i o tome kada je najbolje iskoristiti neki od njih.

Kao što sam već napisao u prošlom tekstu o praznim i duplim kolima, u FA Kupu se zna najmanje toga iz aspekta imena ekipa koje hoće ili neće igrati, ali raspored je najbolje organizovan i tačno se zna kada će se koje kolo odigrati. Znamo da se 29. kolo Premieršipa preklapa sa četvrt-finalom FA Kupa, što je 6. runda takmičenja. Ovog vikenda je odigrano 3. kolo kupa, a večeras je prvi put odrađen ždreb za dva kola (4. i 5. kolo) unapred, kako bi Premier Liga imala bolju sliku kada je realno smestiti otkazane utakmice iz dosadašnjeg dela sezone. Osim na 29. kolo, dalji tok kupa će bitno uticati i na 26. kolo Premier Lige ili bolje reći Fantazija jer će u tom kolu biti smešten dobar deo otkazanih utakmica iz 29. kola, što će nam doneti duplo kolo.

Krenimo redom, 29. kolo izgleda ovako:

Crvenom bojom su obeležene ekipe koje su prošle 3. kolo FA Kupa, pored njih se nalazi njihov put do 6. runde kupa, zelenom bojom su obeležene ekipe koje su ispale u trećem kolu, a žutom bojom su Vest Hem i Sautempton koji još uvek nisu odigrali svoju utakmicu trećeg kola u momentu pisanja teksta, a pored njih takođe možete pročitati koga sve moraju dobiti da bi stigli do 6. kola.

Dakle, mislim da su po ovom ždrebu veoma male šanse da se odigra više do 4 utakmica u 29. kolu, a to će biti još gore ukoliko recimo Junajted dobije derbi na Old Trafordu, a onda i Vest Hem, Šefild pobedi sve svoje protivnike iz nižih liga, ukoliko se poklopi da Vulvsi ispadnu od Arsenala u petom kolu kupa, a da Totenhem dobije Everton u istom kolu, tako bi verovatno bilo svega 2 ili 3 utakmica u kolu, pa jasno je da je Fri Hit potpuno nepotreban u takvoj situaciji. Za razliku od toga, u aktuelnom 18. kolu imamo prazno kolo u kojem igraju Siti, Junajted, Totenhem i Arsenal, pa je tu mnogo veći potencijal za bodove.

26. kolo izgleda ovako (protivnici po rasporedu su u prvom polju, dok potencijalni protivnici u slučaju da ta ekipa ima duplo kolo su u drugom polju, kao i uslov iz prve slike koji se treba ispuniti da bi dobili to duplo kolo):

Kao što možemo zaključiti, ždreb je veoma otvoren, pa izgleda kao da će većina ekipa imati duplo 26. kolo. Međutim, imajte u vidu da ukoliko jedna ekipa ne igra evropska takmičenja, a jedina odložena utakmica te ekipe je ona iz praznog 29. kola, postoji velika mogućnost da će tu utakmicu prezakazati za neko drugo kolo, jer te ekipe imaju dosta slobodnih termina. Ono što je sigurno je da će ekipe koje igraju evropska takmičenja sigurno imati duplo 26. kolo ukoliko imaju odloženu utakmicu iz bilo kog razloga, a one ekipe koje igraju Evropu i imaju više odloženih utakmica (Mančester Siti i Totenhem), mislim da će oni sigurno imati duplo 26. kolo, samo je pitanje ko će biti njihov protivnik u toj drugoj utakmici.

Taktika koja se sama po sebi nameće je Benč Bust u 19. ili 26. kolu, s tim što je 19. bolja opcija, za Tripl Kapitena ćete ove sezone imati mnogo prilika da iskoristite taj čip, Free Hit je najbolji u 18. kolu (ako imate dobru ekipu za 18. kolo, možete sačuvati čip za 26. duplo kolo kako bi maksimizirali duple igrače), dok je po meni 30. kolo u toku reprezentativne pauze najbolje vreme za drugi Vajldkard kako bi sklonili igrače iz 29. praznog kola i namestili ekipu do kraja sezone, tada ćemo već znati i koje ekipe će imati dupla kola do kraja, ali ne bi trebalo biti više od 4-5 odloženih utakmica do tada, što znači da vam Benč Bust neće biti previše koristan.

To je sve u ovom tekstu, čujemo se sutra u najavi za prvo veće prazno kolo u sezoni. Veliki pozdrav!

Ivan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here