Fantazi menadžer – uvod u sezonu i golmani

0
1151

Iiiiiii krećemoooooooo!!!

Malo o nekim osnovama, za one koji tek počinju fantazi avanturu.

PRAVILA

Prvo, da li ima nekih promena u pravilima? Jedina promena u odnosu na prošlu sezonu je to što je „dead line“ pomeren sa 1h pre meča na 1:30 pre meča. Tako da sad verovatno nećemo moći da se nađemo postave na tviteru pre dead lajna.

Vraćamo se na uobičajene 3 izmene po meču!

Ostalo je sve isto kao prošle godine. Čipovi su ostali isti, i dalje imamo 2 WC, gde prvi moramo iskoristiti do 1.januara, a drugi dobijamo od 1.januara. Čipovi i WC se ne mogu iskoristiti u istom kolu. Dakle sve isto.

KORONA EFEKAT

Korona je sjebala prošlu sezonu ali ni ova pred nama neće biti netaknuta, eto već u prvom kolu ne igraju Siti, Junajted, Vila i Barnli. Dakle, u startu je već dilema šta raditi pre svega sa Sitijevim i Junajtedovim igračima.

Drugo, prilično sam siguran da ova sezona neće proći tako glatko i bez nekih trzavica, s toga je moja neka parola, za ovu sezonu “samo jako i glupo” ili po starinski “živi od danas do sutra”. Sada planirati za 10 kolo unapred deluje previše, do 3-5 kola unapred to je ok. S toga ću i moju prvu ekipu praviti za prvih 4-5 kola. Mada je to postala neka praksa poslednjih par godina, da se ekipe prave za prvih par kola pa onda da se radi WC ako za to bude bilo potrebe.

Igra se pred praznim tribinama, da li to znači da više nema domaći i gostujući teren?

Evo malo brojki na tu temu

PRELAZNI ROK

Ove godine pralazni rok traje 10 nedelja od 27. jula do 5. oktobra. Tako da ćemo tek nakon četvrtog kola znati konačne sastave svih ekipa, do tada je sve moguće i biće verovatno dosta transfera koji će uticati na naše ekipe. Tako da je početak oktobra, kraj prelaznog roka, 4.kola odigrano, pravo vreme za WC.

FORMACIJA

Verujem da će i ove godine najpopularnija biti 3-4-3, ali ja počinjem sa 3-5-2, za sad (zbog povreda, transfera moguće je da se i to promeni). Jednostavno ne vidim u napadu dovoljno dobrih špiceva pa da idemo sa 3 napred, dok je veza krcata sa dobrim  igračima, po ok cenama. Rekao bih da će mi i 5 biti malo J

STRUKTURA TIMA

Po meni jedino čega treba da se držimo kod kreiranja ekipe ZA PRVO KOLO je da se vodi računa o fleksibilnosti! Drugim rečima, da u svakoj liniji tima (tu ne računam golmane) imamo premium igrača, po premium ceni. Jer nam to omogućava da sa jednim transferom pređemo na nekog drugog igrača koji je neočekivano dobar, koji je iskočio u prvi plan. Pri to nam ostanu i neke pare jer je jeftiniji od načeg premium igrača ili sa dva transfera da promenimo potpuno formaciju.

Kad smo se upoznali sa svim, rešili koju formaciju forsiramo, idemo na ono konkretno – sastavljanje ekipe.

U ovom tekstu ću se pozabaviti golmanima. Svaki naredni tekst će biti nova linija tima.

GOLMANI

Realno, golmani su najmanje bitni u fantaziju i tu treba gledati da trošiti minimalan broj transfera, minimalan broj sivih moždanih ćelija. Ne treba menjati golmane svako kolo (mislim na transfere, a ne na rotaciju klupa i prva postava) s toga je neka moja filozofija da se na golmane troši što manje para. Pogotovo na početku sezone.

Prvo i najvažnije kod izbora golmana je da odmah u startu, od prvog kola, rešite sa kojom taktikom idete:

  • Da li će to biti rotacija,
  •  ili uzmes jednog golmana i zaboraviš na tu poziciju (Set and Forgets)?

Ako želite da rotirate (što ne preporučujem jer to je pipav posao, a i zbog vašeg mentalnog zdravlja nemojte rotirati golmane) trebaju vam dva golmana po 4,5m jer sve preko toga je malo skupo i za moj ukus previše. Naravno idealno je da se rotiraju kući/u gostima, kako biste svako kolo imali golmana na domaćem terenu. Ja već par godina ne idem sa rotacijom pa ni ne trošim vreme da nađem najbolji par, tako će biti i ove godine. Kristal Palas i Aston Vila se lepo rotiraju a oni su prošle sezone imali zajedno 13 clean sheetova na domaćem terenu.

„Set and Forgets“ po meni mnogo bolja opcija i ja definitivno i ove godine idem tako. Dakle nađem jedog golmana i zaboravim na tu poziciju. Tu naravno za rezervog obavezno stavljamo golmana od 4m.

Opcije od 4m – Golmani od 4m su uglavnom rezervni i retko dobijaju minute, ali ove sezone bar prvih mesec dana imamo Nilanda iz Aston Vile. On menja povređenog Hitona koji se vraća u oktobru. Meni je odmah prošlo kroz glavu da stavim Nilanda i Stera (trećeg Vilinog golmana) i imam sigurnog startera za 4m, a kad dođe oktobar i Hiton se vrati svakako planiram WC. Ovde dobijam tih 0,5m prvih 4-5 kola. Problem je što Vila nema prvo kolo, mada sam dovoljno lud i da možda idem bez golmana u prvom kolu, ako mi tih 0,5m budu baš falilo za nekog top igrača. Tako da je Niland kao rezerva top izbor.

Set and Forgets opcije – E sad oni bitni kandidati za prvu postavu.

Ono što kod golmana gledamo je da ima dosta odbrana (dosta odbrana = bonus bodova, više bodova).

Prva tabelica je broj odbrana, druga bonus bodovi za prošlu sezonu

Ovo su tabelice odakle tražimo golmana. Kao što vidite, premium golmana Alisona (6) i Edersona (6), De Hea (5,5), Loris (5,5)  nema nigde  ili su slabo kotirani i ja bih rekao da njih odmah brišemo, nema potrebe da razmišljamo o njima. Preskupi su, a ne pružaju dovoljno. Po ceni u premium golmane spada i Šmajhel (5,5) iz Lestera, a on ne vredi tih para. Lester ima dobar raspored ali i mnogo povoljnijih opcija iz njihove odbrane.

Najbolji golman od prošle godine Poup (5,5) koji je stvarno fantastičan, ispunjava sve uslove. Samo 5,5m je punooo, pogotovo ako znamo da za 4,5m možemo uzeti Barnlijeve defanzivce. Tako da bih bar na startu sezone krenuo bez njega, a posle ako se ispostavi da mu ipak niko nije ni blizu – jbg otvoriti se za golmana. I da, Barnli nema prvo kolo, tako da nam to olakšava ovu dilemu.

Ista priča je i sa Hedersonom (5,5) koji se vratio u Junajted i bio sam ubeđen da će nazad na pozajmicu u Šefild ali za sada to nije slučaj. Zbog toga ne očekujem previše minuta za njega.

Kandidati su sledeći: Rajan (4,5), Guita (5), Ramzdejl (5) i Mekarti (4,5)

  • RAJAN (BRAJTON) 4,5m, bodova 135 (Čelsi, Njukasl, Man Jun, Everton, Kristal Palas)

Kandidat broj jedan (u vreme pisanja ovog teksta je bio drugi najčešće birani golman sa 24%, samo je Poup bolji sa 25,4%). Reč je o proverenom golmanu koji je četvrti po odbranama i četvrti po bonus bodovima i na kraju prošle sezone je imao 8 bodova manje od Dubravke, a 0,5m je jeftiniji. Raspored nije sjajan, ali zaštitni znak Rajana su odbrane. Zanimljiva situacija je da je Brajton imao 9 clean sheetova, a Njuka 11, a Brajton je primio manje golova 54:58.  Ono što je dodatni plus kod Rajana je to što je njegov rezervni golman Baton (4m). Staviš obojicu i ćaoo rešio si golmane. Dok kod Njuke, Sotona i ostatka su rezervni golmani 4,5 ili čak 5m. Verujte tih 0,5m je ogroman novac za sam početak.

  • GUITA (PALAS) 5m, bodova 137 (Sautempton, Man Jun, Everton, Čelsi, Brajton)

Palas je sa 50 primljenih golova bolja odbrana i od Njuke i od Brajtona, imali su 10 clean sheetova. Raspored mi se ne sviđa. Guita je drugi bio po bonusima prošle godine, dok je po odbranama bio 6. Za sada,zbog rasporeda dajem predost Dubravki, ali zbog cene Rajanu. Tako da mogu reći da Guita za mene otpada.

  • MEKARTI (SAUTEMPTON) 4,5m, bodova 104 (Palas, Totenhem, Barnli, VBA, Čelsi)

Malo je specifična situacija oko Mekartija jer je prošlu sezonu kao prvi golman za Soton počeo Gan, pa se tek posle ustalio Mekarti. Sam Mekarti je imao 7 clean sheetova, dok je Gan imao 2 clean sheeta. Soton je primio 60 komada što je najviše od svih, primili su 9 komada od Lestera, ali se mnogo toga od tada promenilo. Čak da su u restartu dobili Siti sa 1:0. Dakle dramatične promene u defanzivi. I generalno Soton je delovao vrlo dobro u restartu što uliva veliku nada za start sezone. Raspored im je jako dobar.

  • RAMZDEJL (ŠEFILD) 5m, 126 bodova (Vulvsi, Aston Vila, Lids, Arsenal, Fulam)

Nisam ga uzimao ozbiljno u konkurenciju za tim jer sam bio ubeđen da će se Henderson vratiti, ali sada ne deluje tako. Ramzdejl je postao odjednom jedna od najboljih opcija. Cena 5m, jeftinije je 0,5m od Hendersona, pokazao je prošle godine u Bornmutu da je odličan golman, drugi po odbranama  5. po bonusu. Da je 4,5m, rekao bih da je „must have“, ovako za 5m je jako dobra opcija. Šefild ima dobar raspored, jako vuče Ramzdejl, jakoooo. Sve ukazuje da će ono što je radio Henderson prošle godine sada raditi Ramzdejl.

Kad podvučem crtu, rotacija nikako. Mekarti/Rajan je ok ali je meni to puno para, bolje staviti jednog  uštedeti 0,5m. A taj jedan, pa Mekarti, Rajan ili Dubravka. Nekako mi se čini da je Mekarti najbolji jer ima i dobar raspored i super cenu. U prilog mu ide i činjenica da kod Sotona ne možemo da kažemo da je bilo koji defanzivac od 4,5m siguran starter, dok kod Brajtona imamo par dobrih opcija za 4,5m, recimo Vebster je 4,5m odličan na prekidima ima 3 gola prošle sezone pa on može biti alternativa za Brajtonovu odbranu. To su neke sitnice na koje treba da obratimo pažnju.

Recimo Popup je genijalan ali 5,5m nije malo, a za 4,5m možemo ubaciti Čarli Tejlora, Pitersa neko od njih će sigurno igrati i tako pokrijemo Barnlijeve clean sheetove. P.S. Ramzdejl se ozbiljno nametnuo nakon sto se Hedersonov povratak u Šefild zakomplikovao, opasno se nameće. Dubravka je bio jedan od boljih kandidata ali se povredio na 6-7 nedelja pa je otpao, a rezervni golman Darlou je 5m tako da njega za sad ne razmatram.

Ovo je bilo lagano zagrevanje, prave stvari tek dolaze. Ima još dosta, mnogo toga će se menjati, još ćemo milon puta promeniti ekipe ali sve je to normalno, tako mora da bude.

Pozzzzzzz

Zdrale

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here